Itt röviden ismertetjük a stresszmenedzsment megközelítéseket, majd megmutatjuk, hogy a Transzcendentális Meditáció hogyan teljesíti be az adott stresszmenedzsment célokat.

A stresszmenedzsment tréningek általában az alábbi területeket foglalják magukba:

  • A túlterhelés és a kiégés korai jeleinek felismerése (fejfájás és fáradtság)
  • A hatékony stresszmenedzsment új modelljeinek elsajátítása, és az adott ember számára megfelelők kiválasztása (életmód, tünetek kezelése)
  • A stressz azonnali fizikai jeleinek felismerése (hideg, izzadó tenyér, idegesség)
  • Az érzelmileg kibillentő események felismerése az életben, és az ilyenkor szükséges teendők
  • A feszültséget jelző beszédminták felismerése (hadaró, gyorsuló, szaggatott)
  • Hatékonyabb és nagyobb ellazulást biztosító légzési technikák elsajátítása (hasi légzés)
  • Olyan módszerek, melyek a figyelmeztető jelzések észlelésekor segítenek megváltoztathatni a munkahelyi vagy a szabadidős körülményeket, hogy csökkentsük a stresszorokat.

Hogyan valósítja meg (közel) mindezt a Transzcendentális Meditáció?

A tanfolyam megtanít a stressz különböző megnyilvánulási jegyeire, hiszen a fő figyelmet annak szenteli, hogy ezektől a stresszektől megszabaduljunk. A tünetek kezelésével jóval kevésbé kell törődniük a meditálóknak, mivel ezek a tünetek egy idő után egyáltalán nem fognak jelentkezni. A megfelelő életmód kialakítása sem igényel külső segítséget: a káros szenvedélyek csökkennek, és a belső intelligenciánk hozzásegít minket egy megfelelőbb életvitel kialakítására. (Mi nem adunk olyan tanácsokat, hogy pl. együnk kevesebb húst, vagy szokjunk le a dohányzásról, hiszen tudjuk, hogy az intelligencia felelevenítésével a testünknek kellő változások maguktól jelentkeznek életvitelünkben.) Hatékony légzési technikák igény esetén részét képezhetik a meditációs tanfolyamnak. Végül, a munkahelyi stresszorok csökkentése már a komplex vállalatfejlesztési program része.

Fontos látnunk, hogy a közismert stresszmenedzsment technikák elsősorban a stresszhelyzetekkel való együttműködést tanítják, illetve azt, hogy hogyan tegyük stresszmentesebbé környezetünket. Nincs hatékony eszközük a már felhalmozódott stresszek feloldására! A Transzcendentális Meditáció, mint komplex stresszmenedzsment megközelítés, elsősorban az egyén stresszmentesítését tűzi ki célul. Mihelyst az emberben csökken a korábban felhalmozódott feszültség, a szervezet automatikusan képes hatékonyabb stresszkezelési módokat találni, és mindazok a jobb együttműködési reflexek, melyeket egyébként csak hosszú odafigyeléssel lehet csak elsajátítani, itt önmaguktól, erőfeszítés nélkül jelentkeznek. A Transzcendentális Meditációval tehát a stresszkezelés nem cél, hanem következmény!

Beef Calzone Recipe - Car Donation - Hypnotherapist in Nottingham - Donate Your Car - Webhosting