A Transzcendentális Meditáció

A Transzcendentális Meditáció egy egyszerű mentális gyakorlat, melyet naponta kétszer 15-20 percig végzünk kényelmes ülő helyzetben, csukott szemmel. Nevét onnan kapta, hogy a gyakorlat alatt megtapasztaljuk a gondolaton túli állapotot (transcend = túllépni). Az elménk lépésről lépésre tapasztalja a gondolat finomodó szintjeit, míg a legfinomabb szintet is túllépve elérünk a gondolat forrásához. A Transzcendentális Meditáció Maharishi Mahesh Yogi nevéhez fűződik, az általa képzett tanárok tanítják szerte a világon több évtizede.

A Transzcendentális Meditáció az elme és a test szintjén jelentkező mély ellazulás folytán fejti ki kedvező hatásait. Rendszeres gyakorlása felébreszti a test belső intelligenciáját, mely segítségével a test öngyógyító mechanizmusai megújult erővel látnak munkának. A gyakorlás folytán felelevenednek szellemi tartalékaink, javuló problémamegoldó-képességgel, növekvő intelligenciával. Jobb közérzettel és nagyobb energiával rendelkezünk nap mint nap, akár még az esti órákban is. Társas kapcsolataink harmonikusabbá válnak, könnyebben felfedezzük az értékeset másokban, hiszen bennünk is megerősödnek a mély emberi értékek: empátia, intuíció, önelfogadás, szellemi tisztaság.

A Transzcendentális Meditációt az utóbbi fél évszázadban tudományosan is vizsgálták, bár az ősi kultúrákban ezt sok ezer éve gyakorolják. A kutatások szerint a meditáció csökkenti a vérnyomást, az idegességet és a depressziót - mindezek a stressz fő szimptómái. A meditáció csökkenti az alkohol, a cigaretta és a vény nélküli gyógyszerek fogyasztását. A meditáció növeli az ellazultságot, az éberséget, a kreativitást, az érzékelési képességeket, a termelékenységet és a teljesítményt, mind az iskolában, mind a munkahelyen.

A Transzcendentális Meditáció egy technika, tehát működése nem kötődik semmilyen hithez vagy valláshoz. Akkor is működik, ha nem hiszünk benne. Az egész világon a legkülönbözőbb vallású, származású emberek gyakorolják, hiszen mentes minden ideológiától, és így könnyen beilleszthető mindenki hétköznapjaiba. Eddig több mint hatmillióan sajátították el a világon, és szinte minden országban hozzáférhető. Ennyi ember tapasztalata igazolja eddig, hogy a technika valóban működik, és nem kell hozzá sem előképzettség, sem tehetség.

"Az eddig végzett tudományos kutatások kimutatták, hogy a gyógyszerek hatásával ellentétesen, melyek a test részéről erőfeszítéssel járnak a stressz oldására, a Transzcendentális Meditáció e nélkül az erőltetés nélkül éri el azt a fiziológiai hatást, hogy a szervezet stresszmentessé váljon. A Transzcendentális Meditáció olyan mértékben megnyugtatja az ember központi idegrendszerét, hogy az megszabadul a stresszektől..."

Dr. Selye János
A Montreali Orvostudományi
Intézet egykori igazgatója,
nemzetközileg elismert stresszkutató,
a stresszelmélet atyja

 

Donate Truck - Puzzle Reklamowe - BiĹĽuteria ZĹ‚ota - Christian Discipleship - Article Announcements Blogs