Jó stressz nincs

A stressz az élet elkerülhetetlen velejárója. Mint Selye János, a stressz mai terminológiájának megalkotója mondta, "stressz nélkül nem lenne élet". Ahhoz hasonlóan, ahogy a stressz betegségeket okozhat, elfogadhatónak tűnik, hogy vannak jó terhelések is, melyek elősegítik a jólétet. A terhelés nem szükségszerűen mindig ártalmas. Egy versenyt vagy egy választást megnyerni lehet ugyanannyira, vagy akár jobban megterhelő, mint elveszteni, viszont ezek nagyon különböző biológiai választ eredményeznek. A növekvő terhelés növekvő termelékenységet eredményez - egy pontig. Ez a szint, mindazonáltal, különbözik mindannyiunknál. Hasonlítható ez egy hegedűhúr megszólaltatásához. Kis nyomás tompa, érdes hangot eredményez. Túl erős nyomás éles, idegesítő hangot ad, vagy a húr elpattan. A megfelelő nyomás azonban szép hangot kelt. Ehhez hasonlóan mindenkinek meg kell találnia azt a terhelés-szintet az életében, ami optimális teljesítményre ösztönzi.

Szándékosan használtuk a stressz helyett a terhelés fogalmát, amikor jó viszonylatban alkalmaztuk azt. A stressz ugyanis mindig ártalmas, hiszen a stressz azt jelenti, hogy az idegrendszerben, vagy a testben másutt káros elváltozások léptek fel. Azt a közhiedelmet, hogy a stressz lehet jó is, pontosítanunk kell, úgy, hogy a stressz mindig ártalmas, de ha a terhelés nem éri el a stresszküszöböt, akkor az lehet hasznos az élet fenntartására és a fejlődésre.

A stressz törvénye szerint a stressz a terhelés és az alkalmazkodóképesség különbözete. Egy egyszerű képletbe foglalva: stressz = terhelés - alkalmazkodóképesség, vagy S = T-A. Azaz minél magasabb terhelésnek vagyunk kitéve, vagy minél alacsonyabb az alkalmazkodóképességünk, annál nagyobb az okozott stressz. Ennek közvetlen következménye, hogy a stressz az alkalmazkodó-képtelenség. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy vannak jó stresszek és rossz stresszek, de mivel a stressz alkalmazkodó-képtelenség, semennyi stressz nem jó nekünk. Megfelelő fokú terhelés azonban hasznos lehet. A jó terhelés, az optimális terhelés az, ami elősegíti a fejlődést. Egy kihívó cél például lehet egy jó terhelés.

E-handel - Free Content Articles RSS - Forex Trading - Blog Templates - Placement Intelligence