Azonnali segítség

Az alábbiakban összeállítottunk egy listát a stresszel szembeni küzdelemben felhasználható tanácsokkal. Bár ismereteink szerint e tanácsok alkalmazásával nem lehet feloldani a felgyülemlett stresszt, hasznos segítségként szolgálhatnak abban, hogy könnyebben együtt éljünk vele, és ezáltal csökkentsük a minket érő stressz káros következményeit.

 • Legyen tudatában a saját figyelmeztető jelzéseinek - ez lehet hirtelen feltörő idegesség, extrém fáradtság, indokolatlan szomorúság, kimerültség, gyakori meghűlések, köhögés.
 • Gondolja át, hogy mi is okozza valójában a stresszt önnek! Ez meglepetést is hozhat! Gondolkozzon el arról, hogyan tudná esetleg megváltoztatni ezeket a dolgokat. Mennyi stresszt okoz önnön magának? A saját vagy mások elvárásai realisztikusak?
 • A stressz hatása alatt gyakran beleesünk abba a csapdába, hogy nem eszünk rendszeresen, többet dohányzunk, vagy az alkoholhoz fordulunk, mint feltételezett segítő mankóhoz. Inkább:
 • Próbáljon kiegyensúlyozott étrenden élni. Egyen összetett szénhidrátokat (mint teljes kiőrlésű kenyér, friss tej), és ne finomított anyagokat (például az édes keksz). Ez valóban segíthet a hangulatváltozásokon.
 • Egyen sok friss gyümölcsöt és zöldséget, és tartsa minimumon a cukor- és sófogyasztását. Ez segíthet megerősíteni az immunrendszert a megfázás és influenza elleni küzdelemben, melyek oly gyakran ledöntik a lábáról, ha kimerül.
 • Igyon sok vizet, ez rehidratálja a testét, csak az alkohollal bánjon csínján.
 • Próbálja a kávéfogyasztást a minimumra csökkenteni.
 • Próbáljon ne a nikotinhoz fordulni, vagy más vény nélküli gyógyszerhez.
 • Ne legyen lelkiismeret-furdalása azért, hogy minden napra beiktat egy kis pihenőt, relaxációt. Mindannyiunknak szüksége van egy kis kikapcsolódásra, időről-időre. Csináljon valamit, amit élvez, és ami beleillik az életébe. Ez lehet olvasás, zenehallgatás, jóga vagy meditáció, egy meleg fürdő, esetleg valamilyen aromaolaj hozzáadásával. Nem kell túl sokáig tartania, különben időpazarlásnak vagy luxusnak tűnik, de hozzátartozik az életünkhöz.
 • A testgyakorlás feltétlenül legyen része az életének! Olyan testgyakorlatokat végezzen, ami megfelel önnek. Ha bizonytalan, mi is lenne jó, kérdezze meg az orvosát.
 • Gyakran kapja magát azon, hogy "igent" mond, miközben valójában "nemet" gondol? Gyakran elkésik? Gyakran problémázik azon, hogy jobban is teljesíthetne, ha jobban beosztaná az idejét? Tanulja meg, hogyan legyen öntudatosabb, és hogyan ossza be az idejét megfelelően. Sokan rengeteg időt elvesztegetünk, gyakran kifogásokat keresve az el nem végzett dolgokra. Remek könyvek és tanfolyamok érhetők el ezekben a témákban.
 • Vannak pillanatok, amikor szükségünk van segítségre és más emberek bizalmas támogatására. Ne féljen segítséget kérni, ha szüksége van rá.


"Mindig küzdj az elérhető legmagasabb célért, de sose erőlködj feleslegesen!" - Selye János

Suunto Watches - Online Flash Games - RSS Feeds Free Content - Best Error Pages - RSS 6 Feeds Directory