A Gandharva Véda zene
Dallamok a természet kiegyensúlyozására

A Gandharva Véda a védikus irodalom egy fajtája.

A Gandharva Véda zene hallgatása egy védikus zeneterápia, amely a hangot és a dallamot alkalmazza az összhang helyreállítására a szervezetben és a betegségekért felelős egyensúlytalanságok kiküszöbölésére. A Gandharva Véda nagyon kifinomult technikákat foglal magában a fiziológia megváltoztatására.

A zene több mint "nyugtató" vagy "lelkesítő". Minden, ami az ember számára örömöt, élvezetet nyújt, valamilyen módon megváltoztatja a testet. Testünket a hang több irányba manipulálja; észrevették pl., hogy a gyorsabb zene hallgatása hatására a pulzusszám emelkedik. Ez az alapvető technika alkotja a Gandharva Véda orvosi alkalmazását. Mögötte pedig a dosákat (testi tényezőket) nyugtató, kiegyensúlyozó hangok, rezgések elmélete rejlik.

A Gandharva Véda visszavezet minket a természet ősi ritmusához, mivel úgy tartja, hogy a Világegyetem rendjének és harmóniájának a természet örök zenéje szolgál alapul. Ezeket a kozmikus rezgéseket hallhatjuk meg ebben a zenében, amelynek hagyománya Indiában évezredeken át szállt generációról generációra.

Azt mondják, hogy megfelelően játszva a Gandharva-dallamoknak egyetemes hatásuk van. Testünk változásokkal reagál, ami a természet változó ritmusait tükrözi. Nemcsak a pulzusunk nyugszik le estére, minden növény és állat is saját esti ciklusának megfelelően reagál. A Gandharva-zene magában foglalja azokat az alaprezgéseket, amelyek a természeten lüktetnek át minden időpillanatban.
A műfaj egyik különlegessége, hogy külön-külön komponáltak zenét a rágák - napszakok -, a szandhik - három óránként váltakozó időszakok - valamint az évszakok jellegzetességei és hangulata alapján. A Gandharva-szövegek előírják, hogy mely rágák megfelelőek reggelre, délre, estére és más napszakokra. Például, amikor a Vata minőség délután négykor az izgatottság csúcsán van a szorgos munka következtében, akkor kezdheti el a zene az átmenetet a nyugalmasabb kora esti működéshez.

Otthoni használatra megrendelhetők Gandharva kazetta- és CD-készletek, melyek a nap 24 óráját háromórás szakaszokra bontják. Mindegyik rész egy-egy időrészt képvisel, amelyeket szandhjának neveznek, és ezek határozzák meg, hogy mikor melyik rágát kell játszani. Vannak olyan rágák is, melyek egész nap hallgathatóak.

A négy nagyobb szandhja, amelyek a napkeltét, a delet, a napnyugtát és az éjfélt képviselik, a napi ciklus nagyobb fordulópontjajait jelképezik, a természet ritmusának változásait tükrözik ezekben az időpontokban. Négy átmeneti időszak is létezik: délelőtt, késő délután, késő este és kora hajnalban. Ezek a háromórás részek (kezdetükről elnevezve) a következőképpen oszlanak meg:

Hajnal: De. 07-10
                                                               Délelőtt: De. 10-13
Dél: Du. 13-16
                                                               Késő délután: Du. 16-19
Napnyugta: Du. 19-22
                                                               Késő este: Du. 22-01
Éjfél: De. 01-04
                                                               Kora hajnal: De. 04-07

Ezek az időpontok csak közelítőlegesek, és az évszakokra megfelelően változtatni kell őket, az általános szabály az, hogy a hajnal órája, bármikorra essen is, jelzi az első szandhját.

A fordulópont évszakról évszakra történő változása különösen sérülékennyé teszi a dosákat az egyensúlyvesztés szempontjából (tavaszi megfázásokat és késő nyári allergiákat okozva), a test pedig különösen érzékeny a napi fordulópontokra. A testi funkcióknak bizonyos órákban vannak a hullámhegyei és -völgyei. A Gandharva-zene ezeket az emelkedő és csökkenő aktivitás egyenletes áramlásává egyensúlyozza, kiküszöbölve a nagy ingadozásokat és a durva átmeneteket. Ha megpróbálunk, de nem tudunk elaludni, mert a fejünk tele van még az aznapi befejezetlen dolgokkal, akkor a lágy átmenet hiányának vagyunk tanúi. Ezt tudja a Gandharva ellensúlyozni.

Tízpercnyi Gandharva zenéből hasznunk lehet amikor:
ˇ Kellemesen ébredünk reggel
ˇ Segíti az emésztést
ˇ Segít este elaludni
ˇ Segíti a betegségből való felépülést
ˇ Ha súlyfeleslegünktől akarunk megszabadulni, étkezés előtt ötpercnyi Gandharva-hallgatás megnyugtatja tudatunkat, és könnyebbé teszi annak megállapítását, hogy mennyire vagyunk éhesek.
ˇ Akkor is jót tesz, ha félünk vagy aggódunk a megzavart Vata miatt. Ha engedjük, figyelmünk könnyen és kényelmesen kövesse a zenét, az könnyebbé teszi a dosa nyugtatását.
ˇ A Gandharva Véda zene nagyon hatékony az olyan stressz okozta betegségek kezelésében, mint a fejfájás, a levertség, az idegesség vagy az alvászavar. A kellemes dallam ellazít, és békés hangulatot teremt a helyiségben.

Csukott szemmel, csendben ülve kell hallgatni. Hagyjuk, hogy figyelmünk könnyedén kövesse a dallamot. Ha elkalandoznak a gondolataink, szelíden fordítsuk vissza a zene felé. Ha készen vagyunk, kapcsoljuk ki a magnót, és üljünk egy-két percet csendben. Amikor ezt a gyógyító zenét hallgatjuk, figyeljünk rá tudatosan. Helyezkedjünk el kényelmesen egy fotelben, és hallgassuk a dallam varázslatos folyamát. Már napi egyszer-kétszer 10-15 percnyi zenehallgatás segít visszatérnünk saját ritmusunkhoz, és segít a stressz feloldásában. Tudományos kutatások igazolják a félelem és a szorongás leküzdésében zeneterápiával elért fantasztikus eredményeket. A félelem a nyakizmok merevségének egyik okozója, a német szólás is utal erre: "nyakunkban ül a félelem".

A hagyomány szerint a Gandharva-zene folyamatos hangzása akkor is jótékony hatással van, ha nem is vagyunk ott a szobában, ahol szól. E hatásnak nincs nyugati magyarázata, noha mindenki tudja, milyen az, amikor bemegyünk egy idegen házba, és valahogy ott boldog vagy szomorú emberek élnek. A Gandharva-zene ugyanezen a finom módon tölti be a levegőt boldog rezgésekkel. Kipróbálhatjuk, hogy néhány napig folyamatosan Gandharva-szalagokat játszunk otthon akkor is, amikor nem vagyunk otthon, figyeljük meg, hogy otthonunk nyugodtabb és harmonikusabb lesz, amikor hazamegyünk.

Mivel a rágák nem nyugati skálákon alapulnak, a hangok és a hangszerek e szalagokon szokatlanul hangzanak számunkra. Némelyek egyből úgy találják, hogy gyönyörű ezeket a dallamokat hallgatni, mások fokozatosan engednek fel velük szemben. De a hatás, amit bárki érezhet, a testben van. Ha kellemesen felfrissültnek, könnyűek, ébernek érezzük magunkat, a zene hatásos.

A Gandharva zene többféle hangszeren szólaltatható meg:

ˇ A mi európai fülünkhöz a bambuszfuvola és
ˇ a szantúr - egy cimbalomhoz hasonló, hárfás csengésű hangszer - áll a legközelebb.
ˇ A szitár és
ˇ a hozzá hasonló száród klasszikus indiai hangszerek.
ˇ A szitár és
ˇ a gitárszerű hangszer, a tabla, valamint
ˇ a dobok mellett
ˇ az indiai furulya és
ˇ a vína nevű háromhúros hangszer is tanulható.
ˇ Az emberi hang mellett ez a két ősi hangszer a Gandharva dallamok játékának legtisztább eszköze.

E Commerce Web Hosting - Isagenix - Drain Repairs Lancashire - Essex Loft - Placement Intelligence