Tudományos kutatások      Domain regisztráció + tárhely

Kevesebb visszaeső bűnöző

A Kaliforniai Javítóintézetből 1976-82 között ideiglenesen szabadlábra helyezett, TM-et elsajátított 250 bűnöző közül lényegesen kevesebb volt a visszaeső.

1.) A TM-es csoportot egy kontrollcsoporttal hasonlították össze az ideiglenesen szabadlábon eltöltött évek, a korábbi bűnelkövetések jegyzéke, az életkor, a bőrszín, a kábítószer-használat, illetve a büntetés-végrehajtási intézet alapján. A TM-es csoport kevesebb bűnt követett el, döntő részben kilencven napnál rövidebb ideig voltak letartóztatva és börtönbüntetésre ítélve (melyet a Kaliforniai Javítóintézet viszonylag kedvező eredménynek tekintett). Jóval kevesebb időt töltöttek börtönben a kiszabadulásukat követő 1-5 évig terjedő időszakban, amint a bűnlajstrom nyilvántartása alapján tudjuk (p<0,05).

2.) Az egyéb visszaesést befolyásoló tényezőkkel (mint például az IQ, a TM elsajátítása előtti időszakban elkövetett kihágások, illetve a börtönintézmény által szponzorált oktatási programokban és pszichoterápiában való részvétel) statisztikailag súlyozva, a TM-es csoport végeredményben 25 százalékban kerül újra börtönbe, szemben a kontrollcsoport 35 százalékával.

3.) A vizsgált TM-es visszaesők, akik újabb börtönbüntetésüket töltötték, illetve akiknek az ideiglenes szabadlábra helyezését visszavonták, lényegesen rendszertelenebbül meditáltak, mint a szabadulás előtt álló meditálók.

4.) Az új börtönbüntetések hosszát és más tényezőket vizsgálva úgy találták, hogy a TM az új börtönbüntetések átlagos időtartamát szabadlábra helyezett meditálóként 5,7 hónappal csökkentette, beleértve a később már nem visszaesőket is. Ha feltesszük, hogy minden elítéltnek csak a felét kell letölteni, és egy ember éves börtönben tartása 20 000 dollár közvetlen és közvetett költséget számítunk, a TM-es csoport (250 fő) új börtönbüntetéseinek költségei a kontrollcsoporthoz képest 1,2 millió dollárral csökkennek. A vizsgált börtönbeli TM programot a TM mozgalom és magánadományok segítségével támogatták. Ha egy büntetés-végrehajtási intézet tanfolyamdíjának 800 dollárt számolunk, akkor ez a 250 fős TM-program csak 200 000 dollárba került volna, ha állami támogatást élvez, így igen költségkímélőnek tarthatjuk.

Forrás:

Catherine R. és Allan I. Abrams: "A TM program és a bűnözés Kaliforniában" Journal of Criminal Justice (Ann Arbor, Michigan, USA)

   
Adsense Power of Statistics - New Hampshire Car Donation - Wordpress Hoster - Bay Area Party Rentals - Legal counselors Poland