Tudományos kutatások      Domain regisztráció + tárhely

Nagyobb kreativitás

Eredmény: A Torrance-féle Kreatív Gondolkodási Teszt (TKT) Szóbeli "A" változatát alkalmazták arra, hogy összehasonlítsanak negyvennégy, a Transzcendentális Meditációt átlagosan 18 hónapja gyakorló meditálót negyvenegy, a TM-et nem rég gyakorló meditálóval. A két csoport megfelelt egymásnak életkor, nemek, végzettség és jövedelmi szint szempontjából. A hosszabb ideje meditálók sokkal jobb (p<0,01) eredményeket értek el a TKT mindhárom skáláján - könnyedség, rugalmasság, eredetiség - jelezve, hogy a Transzcendentális Meditáció növeli a kreativitást.

Értelmezés: A TKT-t arra a célra fejlesztették ki, hogy megmérjék az intelligenciának azt a típusát, mely a kiemelkedő tudományos kutatókat, feltalálókat és kreatív írókat jellemzi. Olyan pszichológusok, mint Carl Rogers és Abraham Maslow, ezt a fajta kreativitást a teljesebb önmegvalósítással hozzák kapcsolatba, mely - független tanulmányok szerint is - a Transzcendentális Meditáció eredménye. Ezek az eredmények objektívan igazolják azt az állítást, miszerint a TM szisztematikusan fejleszti a kreatív intelligenciát, azáltal, hogy lehetővé teszi, hogy megtapasztaljuk elménkben a kreativitás forrását. A kreativitás itt vizsgált aspektusai - a könnyedség, a rugalmasság és az eredetiség - kapcsolatba hozhatók az intelligenciával, az alkalmazkodóképességgel és a gyarapodással, a fejlődés három olyan alapjával, amelyet a Transzcendentális Meditáció bontakoztat ki.

Forrás:

Michael J. MacCallum: "Transzcendentális Meditáció és kreativitás" (California State University, Long Beach, California, USA)

   
Credit Card Offers - Email Web Hosting - Inflatable Party Rentals - Corporate Events - PLR