Tudományos kutatások      Domain regisztráció + tárhely

Jobb érzékelési képességek

Eredmény: A meditálók a gyakorlás után sokkal finomabban tudták megkülönböztetni az észlelt hangok egészen kis hosszúságkülönbségeit, mint amikor csak csukott szemmel ültek. Az "A" kísérleti csoport először csukott szemmel relaxált, és azután meditált, a "B" kísérleti csoport először meditált, és azután relaxált csukott szemmel. A teljesítmény mindkét esetben jobb volt a TM technikát követően, mint a relaxáció után.

Értelmezés: Mindez azt jelzi, hogy az érzékelés a TM-et követően kifinomodik, és azt sugallja, hogy a technika segítségével létrejött mély pihenés lecsökkenti az érzékelő-rendszerben a "zajt", és jobb információ-feldolgozó képességet eredményez. Ezt a következtetést alátámasztja az az eredmény is, hogy a TM után a reakcióidő jobban felgyorsul, mint a csukott szemmel történő lazítást követően. A TM technika javítja az idegrendszerben a "jel-zaj" viszonyt, és finomabb érzékelést tesz lehetővé.

Forrás:

Michael Pirot: "A Transzcendentális Meditáció hatásai a hallásérzékenységre" (Victoria Egyetem, Victoria, British Columbia, Kanada)

   
Web Directory - Philips 50PF9630A - Victorinox Lingo Series - Adsense Power of Statistics - Free Content Articles RSS