Tudományos kutatások      Domain regisztráció + tárhely

Élettani változások a TM gyakorlása közben

Eredmény: A TM alatti fiziológiai változásokról készült tudományos vizsgálatok - összesen 31 tanulmány - utólagos elemzése rávilágított, hogy a meditáció alatt a TM-gyakorlók jóval magasabb szintű bázisos bőrellenállást, valamint sokkalta alacsonyabb légzésszámot és plazmalaktátszintet mutatnak, mint a csukott szemmel pihenő többi kísérleti alany.

Értelmezés: A TM technika csukott szemmel való pihenésnél látványosan mélyebb pihenést eredményez. A magasabb szintű bázisos bőrellenállás a feszültség csökkenését jelzi, míg a lecsökkent légzésszám a nagyobb ellazultságot tükrözi. (Az alacsonyabb légzésszámról a táblázat tájékoztat.) Az alacsonyabb plazmalaktátszint pedig a mély pihenést mutatja, mivel a magas laktátkoncentráció a nagyfokú idegességgel és a magas vérnyomással áll kapcsolatban. Ezek az élettani változások spontán módon zajlanak le, miközben a tudat lenyugszik önmaga legkevésbé izgatott állapotába, amelyet transzcendentális tudatként ismerünk. Ezek az eredmények más fiziológiai kutatásokkal és a TM során tapasztalt belső éberség szubjektív élményével együtt alátámasztják azt a feltevést, hogy a TM egy semmi máshoz sem hasonlítható tudatállapotot eredményez, amelyet a pihenő éberség jellemez.

Források:

1. M.C. Dillbeck és D.W. Orme-Johnson: "A Transzcendentális Meditáció és a pihenés közötti fiziológiai különbségek." American Psychologist, sajtó alatt, 1987.

2. P. Gallois: "Neurofiziológiai és respirációs változások relaxációs gyakorlatok közben" L'encephale 10 (1984): 139-144.

3. R. Jevning, A. F. Wilson, J. P. O' Halloran és R. N. Walsh: "Alkari véráramlás és anyagcsere stilizált és nem stilizált csökkentett aktivizáció alatt" American Journal of Physiology 245: R 110- R 116.

4. D. W. Orme-Johnson: "Vegetatív idegrendszeri stabilitás és Transzcendentális Meditáció" Psychosomatic Medicine 35 (1973): 341-349.

   
FHA Loan - Website Design - Opinel - Car Donation Program - Crockpot Recipe