Tudományos kutatások      Domain regisztráció + tárhely

Mély pihenés

Eredmény: A Transzcendentális Meditáció alatti oxigénfogyasztást összehasonlították az éjszakai alvás során mért oxigénfogyasztással. Az oxigénfogyasztás jól reprezentálja az anyagcsereszint változását, feltéve, hogy a testben nem halmozódik fel szén-dioxid. (Ha csupán visszatartjuk a lélegzetünket, akkor is csökken a felvett oxigén mennyisége, de a vérben felhalmozódik a szén-dioxid, mivel az egyensúly felborul.) A kísérlet szerint az alvás során 5-6 óra elteltével éri el a test a legmélyebb nyugalmi szintet, ahol 8%-os csökkenés mutatkozik az oxigénfogyasztásban. A Transzcendentális Meditáció gyakorlásának első percében az oxigénfogyasztás 16%-kal csökken, miközben az oxigén és a szén-dioxid egyensúlya nem változik.

Értelmezés: A Transzcendentális Meditáció rendkívüli pihenésben részesíti az emberi testet. Az oxigénfogyasztás kétszer olyan mértékben csökken, mint ahogyan azt az alvás legmélyebb szakaszában tapasztalni lehet. Az anyagcsere változása a pihenés vagy aktivitás mérőfoka. Az ilyen fokú csökkenés az anyagcserében olyan rendkívüli, amelyet semmilyen más gyakorlattal vagy mentális technikával eddig nem sikerült elérni.

Forrás:

Robert Keith Wallace: "Az anyagcsereszint változása a Transzcendentális Meditáció gyakorlása alatt", American Journal of Physiology, 221 3 (1971) 795-799.

   
How To Get Onto Google - FHA Loan - Donate a House to Charity - Sacramento Party Rentals - Bloggers