Az évszaki menetrend

 

Általában alkatunknak megfelelő évszakban kell leginkább figyelnünk testünk jelzéseire:

A Pittáknak nyáron, a Vátáknak télen, a Kapháknak pedig tavasszal. Tartsuk be az alkatunkra vonatkozó táplálkozási tanácsokat.

Nyár vége

A télre való felkészülés legegészségesebb módja – főleg, ha szervezetünkben könnyen felszaporodik az áma és a Kapha – az enyhe böjt. Iktassunk be szeptemberben hetente egy méregtelenítő napot, amelyen csak folyadékot, például forró levest, főzeléket és teát, fogyasztunk. Nagyon jótékony hatású naponta 2-3 csésze Kapha Tea. Az ellenálló- képesség növelésére vegyünk be minden nap 1-2 teáskanál Amrit Kalast.

Ősz

Az ősz újabb fordulatot jelent. Októberben és novemberben – a Váta hónapokban – óvjuk magunkat a hidegtől. A naponta végzett szezámolajos masszázs melegen tartja a testet és megkönnyíti az átmenetet a hideg évszakba. A Váta megnyugtatására fogyasszunk Váta-szabályozó élelmiszereket, és igyunk naponta többször egy csésze Váta teát. A Váta Csurna is jót tesz.

Tél

A tél, amennyiben hideg és zord és száraz, szintén a Váta fennhatósága alatt áll. Szervezetünkben mégis a Pitta dominál. Befűti belső kemencénket, így véd meg a hidegtől. Az emésztés ebben az időszakban különösen aktív.

Fogyasszunk szédhidrátban gazdag, olajos ételeket, hogy elegendő energiát tudjunk előállítani.

Ha jólesik, menjünk hetente egyszer szaunába. A száraz szaunát a Kapha alkatúaknak ajánljuk, a gőz a Vátáknak felel meg jobban. Szemünket mindig védjük nedves kendővel a hőtől. A verejtékezés után ne hűtsük le testünket túl hirtelen.

A fogásokat mindig fűszerezzük megfelelően, egyébként salakanyagok rakódhatnak le szervezetünkben. Fogyasszunk sok forralt vizet és más forró italt.

Tél vége – tavasz

Februárban és márciusban, amikor olvad a hó és nedves, hűvös az idő, újra a Kapháé a főszerep, felszaporodik szervezetünkben. Az első tavaszi napon tehát meg kell szabadítanunk szervezetünket a tél hulladékától, hogy újult erővel lépjünk a tavaszba.

 

   

 

 

 

 

Donate Boat Alabama - Free Hosting - Employee badge - SEO Link Tool - Wordpress Hosting