Az egészséges napirend

A reggel

Hagyjuk, hogy egészséges megérzéseink vezessenek minket, szokásainkon csak fokozatosan, pozitív élmények hatására változtassunk. Alvásunkat a természet éjjel-nappal ritmusa szerint alakítsuk. A legideálisabb felkelni a kettőtől hat óráig tartó Váta-fázisban. Ha túl sokáig maradunk az ágyban a Kapha-fázisban, gyakran nagyon nehézkesen kezdődik a napunk.
Ébredés után igyunk meg egy pohár langyos vizet (1 teáskanál mézzel és citromlével).
Próbáljuk meg ezután minden erőlködés nélkül megtisztítani beleinket.
Fogmosáskor tisztítsuk meg nyelvünket a rárakódott lepedéktől.

Gandúsa

A masszázs után vegyünk meleg fürdőt vagy zuhanyozzuk le.
Reggelente ajánlott a rendszeres testmozgás és meditáció végzése is.

Reggelire

Kapha alkatúaknak elegendő némi gyümölcs, tea vagy gyümölcslé.
A Váta-típusúaknak és a Pittáknak viszont kiadós reggelire van szükségük.

Reggeli séta

A reggel első óráiban és naplemente előtt a legerősebb a prána. Az ilyenkor tett séta ajánlott azoknak, akik idegesek, alvászavaroktól, fejfájástól, feszültségtől vagy szív- és tüdőbetegségtől szenvednek.

A délelőtt és a délután

Tíztől kettőig tart a Pitta-fázis. Az emlékező- és tanulási képesség, a kreativitás ekkor éri el csúcspontját. Az emésztőtűz is ekkor a legaktívabb. Az ebédelés optimális időpontja: déli tizenkét óra. Ebéd után pihenjünk 5-10 percet. Egy rövid séta segíti az emésztést.

Teaszünet

Délután 2 óra körül kezdődik a Váta-fázis. A szellemi teljesítőképesség három körül éri el maximumát, persze csak akkor, ha az emésztőtűz egészséges, és étkezés után frissek vagyunk. Négy órakor fordulópont következik be a nap ritmusában. Ekkor iktathatunk be egy teaszünetet, ami még lendületet ad a nap elkövetkező óráira.

Az este

Este hat órától a Kapha időszak elején fogyasszunk könnyű vacsorát, később már nehézkes az emésztés. Az este a kikapcsolódást szolgálja, ekkor készülünk fel az éjszakai pihenésre.

Az éjszaka

A Pitta ideje, hattól kettőig tart. Az ismét aktív anyagcsere hőt termel az alváshoz, és biztosítja az emésztőszervek éjszakai pihenését. Ekkor dolgozza fel elménk az eltelt nap eseményeit.

Reggel kettő és hat óra között újra a Váta uralkodik: A következő órákban álmodunk. Használjuk ki az alvás gyógyító erejét, kezdjük a napot pihenten, tele alkotókedvvel és mindenekelőtt – korán.

 

   

 

 

 

 

Extensions Blackpool - Isagenix - List Building - Link Building - Yahoo Site Explorer