A Kapha testtípusnak megfelelő táplálkozás

Minden táplálék sajátos módon hat a három dósára, az egyes alkatok és betegségek esetében különböző táplálkozás ajánlott.

 

 

Kapha csökkentő táplálkozás

Ajánlott élelmiszerek:

Részesítse előnyben a meleg ételeket és italokat;
a csípőset, a keserűt és a fanyart;
a könnyű és a száraz ételeket;
az ízekben gazdag fogásokat, leveseket és salátákat.
Kerülje a hideg, nehéz és tartalmas ételeket;
az édeset, a savanyút és a sósat;
a túl kiadós és olajos ételeket;
a nassolást.

Zöldségfélék és saláták:

Minden leveles, csípős és keserű zöldégféle, mint a spenót, káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, karfiol, brokkoli, cikória, csírák, gomba, paprika, hajtások, burgonya, répa, cékla, zeller, édeskömény, padlizsán, spárga, retek, hónapos retek, petrezselyem, salátafélék.

Gabonafélék:

Árpa, tatárka, kukorica, köles, rozs, zab, tönkölybúza, búza, kis mennyiségben fehér és baszmati rizs.

Tejtermékek:

Meleg, lefölözött vagy vízzel hígított tej, kecsketej, kis mennyiségben friss sajt, ghí és lasszi.

Hüvelyesek:

Mindegyik, kivéve a szójából készült termékeket, valamint a fehér és fekete babot.

Olajok és zsírok:

Napraforgómag, kevés tökmag.

Gyümölcsök:

Alma, körte, gránátalma, bogyósok, cseresznye, sárgabarack, mangó, őszibarack, szárított és aszalt gyümölcsök.

Olajos magvak:

Napraforgómag, kevés tökmag.

Édesítőszerek:

Méz.

Fűszerek:

A só kivételével mindegyik, főleg a csípős fűszerek, mint a gyömbér, feketebors, koriander, kurkuma, szegfűszeg, kardamom, fahéj.

Hús és tojás:

Csirke, pulyka – ezek sötét húsa–, garnéla, kis mennyiségben vadhús, rántotta.

 

   

 

 

 

 

Seiko Watches - Blog Templates - Condominiums For Sale Brookline MA - Online Marketing - Barnsley Recruitment