A Váta testtípusnak megfelelő táplálkozás

Minden táplálék sajátos módon hat a három dósára, az egyes alkatok és betegségek esetében különböző táplálkozás ajánlott.

 

 

Váta csökkentő táplálkozás

Ajánlott élelmiszerek:

Részesítse előnyben a meleg, ízletes ételeket és italokat;
az édeset, a savanyút és a sósat;
a nehéz, tartalmas él olajos ételeket;
4-5 óránként kis vagy közepes mennyiségű ételt vegyen magához.
Kerülje a hideg, a száraz és a könnyű ételeket;
a keserűt, a fanyart és a csípőset;
diétás ételeket és a rendszertelen étkezéseket.

Zöldségfélék és saláták:

A zöldségeket ghível készítsük-el, és főzve fogyasszuk.
Spárga, cékla, répa, uborka, édesburgonya, gyenge fehér retek, zöldbab és okra;
kis mennyiségben burgonya, kelbimbó, brokkoli, káposzta, karfiol.
Borsó, spenót, babcsíra, cukkíni, zeller, paradicsom és hajtások.

Gabonafélék:

Rizs, főleg baszmati rizs és búza.

Hüvelyesek:

Szójatermékek, tofu, zöldbab, lencse, vöröslencse, mungbab.

Tejtermékek:

Mind, főleg a tej, ghí, friss sajt, vaj, joghurt, tejszín és lasszi.

Olajok és zsírok:

Kis mennyiségben mindegyik.

Gyümölcsök:

Édes és érett gyümölcsök, mint banán, mangó, dinnye, papaya, ananász, kókusz, szilva, bogyósok, narancs, avokádó, cseresznye, őszibarack, sárgabarack, grapefruit, friss füge, szőlő és citrom.

Olajos magvak:

Kis mennyiségben mindegyik.

Édesítőszerek:

Minden természetes édesítőszer, minden cukornád-termék, melasz, körte- és juharszirup.

Fűszerek:

Minden fűszer, különösen a gyömbér, szegfűszeg, kardamom, fahéj, köménymag, mustármag;
kevés feketebors, kurkuma, só.

Hús és tojás:

Csirke, pulyka, tengeri állatok, sült tojás vagy rántotta.

 

   

 

 

 

 

Prepaid Phone Cards - Seiko Watches - Blogger Templates - Brookline MA Condos For Sale - Dedicated Web Hosting