Az ájurvédikus étkezés

A táplálkozásnak fontos szerepe van mind az egészséges, mind a beteg ember belső egyensúlyának helyreállításában. Érzékszerveink kapcsolatban állnak belső szükségleteinkkel, melyek a dósák kölcsönhatásából születnek. Az ételek íze rendkívül sok információval szolgál, ezen felül felkészíti feladatára az adott emésztőszervet. Ezeknek az ízeknek – megfelelő arányban – minden nap helyet kell kapniuk étlapunkon:

 

• Keserű:

tisztító hatású, serkenti a májat és az epét

• Édes:

élénkíti a hasnyálmirigy működését

• Savanyú:

erősíti a gyomor mirigyeit, fokozza a nyáltermelést

• Sós:

étvágygerjesztő, befolyásolja a vízháztartást

• Csípős:

élénkíti az anyagcserét, hőt termel és tisztít

• Fanyar:

összehúzó hatású, megnyugtatja a nyálkahártyát

 

A következő tanácsok nem merev szabályokként értendők, csak az eligazodást segítik, bízzunk megérzéseinkben. Az ajánlott kínálattal jobban fogjuk érezni magunkat, amennyiben adott dósánk kibillent egyensúlyából. Ha kétségeink vannak vagy betegnek érezzük magunkat, kérdezzünk meg egy Maharishi Ájurvéda orvost.

 

   

 

 

 

 

Web Hosting - Internet Marketing - Pimp My Squidoo - Brookline MA Real Estate - Web Hosting Companies