Tudományos kutatások      Domain regisztráció + tárhely

Csökkenő szerhasználat

Eredmény: A TM-gyakorlók véletlenszerűen kiválasztott csoportja és egy kontrollcsoport tagjai kérdőívet töltöttek ki a szerhasználati szokásaikról. Átlagosan 19 hónap TM gyakorlás után a szerhasználat szintje jelentősen csökkent a TM-gyakorlók között, míg a kontrollcsoporté nem mutatott csökkenést. A szerhasználat szintje azzal egyenes arányban csökkent, hogy milyen régóta, illetve milyen rendszeresen meditált valaki.

Értelmezés: A TM gyakorlása és a különböző szerek (legyenek akár receptre vagy nem receptre felírt, függőséget okozó vagy függőséget nem okozó, legális vagy illegális szerek) szedésének jelentős csökkenése között összefüggést találtak. Ezek a változások spontán módon történtek a meditálóknál - a TM nem tartalmaz életstílusra vagy magatartásra vonatkozó megszorításokat. A TM visszaszorítja a drogfogyasztással összefüggő negatív lelki tulajdonságokat, ezzel egyidejűleg növeli a pozitív vonásokat. A kutatások azt is megmutatták, hogy a TM sokkal rendezettebb idegrendszeri működést fejleszt ki, képessé teszi a meditálókat arra, hogy ellenállóbban reagáljanak a stresszhelyzetekre. Ezek az eredmények alátámasztják azt az elméletet, amely szerint a Maharishi-féle egyesített mező technika a fiziológiai és pszichológiai működés egy olyan kiegyensúlyozott állapotát teremti meg, amelyben a potenciálisan káros viselkedés erőfeszítés és megerőltetés nélkül elkerülhető.

Első forrás:

R.J. Mohanan: "A drogfüggőség másodlagos megelőzése a Transzcendentális Meditáció programjának segítségével Philadelphia nagyvárosában " Internatinal Journal of Addictions 12 (1977): 729-54.

Második forrás:

M. Shafi, R. A. Lavely és R. D. Jaffe: "Marihuána és meditáció" American Journal of Psychiatry 131 (1974: 60-63).

   
Squidoo Web Traffic - Isogenics - My Prayer Mountain - Boat Donation Charites - How Do Boat Donations Work?