Agni, ódzsasz és áma

A táplálék felhasználásának feltétele anyagcsere- és emésztőrendszerünk azon képessége, hogy azt tökéletesen hasznosítani tudja. Ezért az ájurvéda különleges figyelmet szentel az agninak, az emésztő erőnek. Az ájurvéda a gyenge emésztést a betegségi folyamat egyik fő tényezőjének tartja, a jó emésztést pedig egészséget adóként. Minden sejt élelemből teremtetett. Ha jól használták az élelmet, a sejtek jól épültek; ha rosszul használták, akkor a betegség folyamata máris elindult. Az ájurvédikus bölcsek azt mondják, hogy ha megfelelően meg tudjuk emészteni, akkor a méreg is hasznunkra válik, míg rossz emésztéssel az ember belehalhat a nektárivásba is.

Egészséges az agni, ha naponta kétszer-háromszor éhségérzetünk támad, emésztésünk rendszeres. A felvett táplálék ekkor tökéletesen átalakul, és ódzsasz keletkezik belőle. Az agnit éppúgy befolyásolja a táplálék minősége, mennyisége és fajtája, mint a fizikai és szellemi aktivitás, az időjárás és az évszakok, a bioritmus, a nappalok hossza, az életkor, az alvás, a testtípus és a gyógyszerek. Leginkább a túl gyakori és túlságosan kiadós étkezések károsítják az emésztő erőt. A fehérjetartalmú ételek és a nehéz vacsora is gyengítheti az agnit.

Az ódzsasz a táplálék legfinomabb esszenciája, a testi-lelki jó közérzet anyagi megnyilvánulása. Növeli az ellenálló-képességet, a testi-lelki erőt, a kisugárzást, a vitalitást, a kiegyensúlyozottságot és a boldogságot. Ha az agnit valami gyengíti vagy zavarja, ódzsasz sem keletkezik megfelelő mennyiségben, és a helyét ellenpárja az áma veszi át. Betegség ott alakul ki, ahol az ódzsasz képzése akadályba ütközik, és helyét, az áma veszi át. Ezek a salakanyagok, mérgek és emésztetlen táplálékrészek akkor jönnek létre, ha a gyomor- és bélrendszer vagy a sejtek és szövetek anyagcseréje nem megfelelően működik.

 

   

 

 

 

 

Article Marketing PDF - Linking Secrets Mike Liebner - Boat Donations - E-butik - Atlantic