Az öt elem

Mivel az ájurvédikus tanítás szerint környezetünk minden apró változása hatással van közérzetünkre, az Ájurvéda az elemek kifejezés alatt nem csak az anyagot, hanem a nem anyagi környezetünkre gyakorolt hatását is érti. Ugyanis minden, ami "kívülről" belénk áramlik, az öt elemből áll. Összetételük adja az egyén senki máséval össze nem téveszthető alkatát, amely vonatkozik testfelépítésére is. Ezek a legfinomabbtól a legdurvábbig:

 

Éter

tér, üresség: ide tartozik a hallás és a beszéd, ezáltal a fül és a nyelv

Levegő

kiterjedés és mozgás: ehhez kapcsolódik a tapintás, a bőr

Tűz

hő: a látás és a szem köthető hozzá, valamint a nemi szervek

Víz

folyadék: ide tartozik az ízlelés, a nyelv a szájpadlás, az íny, és a lábak

Föld

szilárdság, egyenetlenség és forma: úgy, mint a szaglás, az orr és a kezek

 

Az öt elem mindegyike az emberi elmét alkotó intelligenciaformák egy-egy kódja, amelyen keresztül az ember a világot felfogja. A három dósát az öt elem különböző keveréke adja:

• A Váta a levegő és a tér összetétele.
• A Pitta a tűz és a víz összetétele.
• A Kapha a föld és a víz összetétele.

A Váta-egyensúlyzavar és a hideg, szeles idő közötti kapcsolat most világosabb, mivel a Váta a levegős dósa, és a túlságosan sok levegő szél formájában túlságosan sok Vatát eredményez. A Váta-ember jellemző panasza a gázképződés a belekben, ami azt mutatja, hogy a Váta és a levegő más módon is kapcsolódnak. A levegő szubtilis, átható és könnyű, akár a Váta.

A Pitta-ember általában meleget érez, ami a tüzet jelzi, és hajlamos lehet az izzadásra, amely a vizességre utal, ez pedig ugyancsak Pitta. A tűz agresszív, energikus és mozgékony, akárcsak a Pitta.

A Kapha-ember jellemző módon a „földön jár” és hajlamos az infarktusra, az eldugult melléküregekre és egyéb nyálkahártya-problémákra, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a túlságosan sok vízhez.

A térelem különös szerepet játszik az ájurvéda rendszerében, mert lehetővé teszi a hang jelenlétét, amelynek térre van szüksége a terjedéshez. Az ájurvéda szerint a hang (a rezgések) az alapja minden létező dolognak. A test rezgéseit mozgósítva az ájurvéda az ilyen hangokat gyógyításra használja.

 

   

 

 

 

 

Antique Dealer - Free Online Games - Bay Area Party Rentals - Dedicated Web Hosting - Property Krakow